9 juni 2019
15:00

Östansbo IS A

Referat: Sundborns GoIF A - Östansbo IS A

Som så många matcher tidigare var det ovisst vilken nivå motståndarlaget skulle hålla. Östansbo IS hade inlett serien svagt men varit nära att ta poäng mot IFK Mora FK U borta och kom senast från en 3-0-vinst mot Skogsbo/Avesta IF. Men att det på papperet skulle vara en 3-poängare för SGoIF var det svårt att diskutera bort, och kanske var det just det som gjorde att matchen blev som den blev.

Matchen inleds i ett märkligt lågt tempo där det stora stunder är helt tyst på planen. Det känns inte som att det där riktiga tagget finns hos nåt av lagen, speciellt inte hos hemmalaget. Även om SGoIF för spelet helt och hållet inledningsvis skapas det få målchanser - kontrollerat men ofarligt. De 3 tidigare hemmamatcherna har SGoIF flugit fram både spel- och målmässigt (1-0 i 6:e, 6:e respektive 1:a minuten), men nu kändes laget uddlöst. Men det var bara att tacka och ta emot när högerbacken i SGoIF för dagen, Daniel Westling, slår en långboll långt ner från egen planhalva, bakom Östansbos backlinje, vilken hinner studsa varpå bortamålvakten kliver ut för att stöta bort bollen, men missar, mycket tack vare att den framåtrusande forwarden Filip Laudon stör honom vid upphoppet. Bollen går över målvakten och Laudon fullföljer löpningen för att sedermera rulla in bollen i det öppna målet från nära avstånd. 1-0 i matchminut 16, en skänk från ovan utifrån att spelet inte riktigt klaffade.

Skulle spelet lossna nu? Nej, faktiskt inte. Matchen är fortsatt sömnig och det känns som att inget av lagen är påkopplade. I minut 25 kommer nästa skänk från ovan. En ÖIS-spelare har bollen ungefär vid mittplanen och passar hem till målvakten vilken missbedömer bollen som gå förbi honom och rätt in i mål. Ett mycket märkligt mål. 2-0 till ett egentligen annars ganska ofarligt hemmalag.

Hur skulle matchbilden påverkas av detta? Inget vidare för SGoIF:s del. Det tar bara 1 minut efter 2-0-målet så sitter bollen i mål bakom hemmalagets keeper Nabi Husseini. Upprinnelsen är att SGoIF tappar boll på mittplanen varpå backlinjen inte hinner centrera, vilket leder till ett gap som i sin tur leder till ett friläge som ÖIS förvaltar. Efter reduceringen tappar SGoIF spelet helt och Östansbo, som fått ny energi från målet, börjar äta sig in i matchen. Ludvikalaget skapar ett par riktigt farliga kvitteringschanser, men effektiviteten saknas. Bortalaget har en 10-minutersperiod där laget visar att de kan spela fin fotboll samtidigt som SGoIF-spelarna upplevs stressade och oroliga. Men istället för en kvittering blir det återigen medvind för SGoIF. Laudon, som tagit position inne till vänster i Östansbos box, serverar Max Björklund vid straffpunkten som rakar in 3-1-målet. Första A-lagsmålet för 20-årige Björklund! Ett mycket viktigt mål som tar udden av ÖIS jagande. 3-1 står sig till pausvilan.

I halvtid konstateras det att tempot inte riktigt varit på sin plats i första halvlek, men att det är dags att tag i matchen på allvar från start i halvlek nummer 2. Men det blir inget riktigt spel, utan SGoIF slår ofta upp bollen i banan alldeles för tidigt och själva spelet rycks sönder. Dock lämnar Östansbo mycket ytor för SGoIF att jobba på samtidigt som bortalaget både tappar boll och förlorar en hel del dueller, vilket leder till att SGoIF skapar målchanser utan att egentligen förta sig. Matchen avgörs helt i minut 54 när defensive mittfältare Marcus Damberg klivit upp i banan och tar sig till ett bra läge till höger inne Östansbos box, men det låga avslutet sitter i stolpen, en stolpretur som dock kommer rakt tillbaka till Damberg som nu väljer att spela in bollen centralt i boxen till Alexander Östmark som inte gör några misstag - 4-1 och game over.

Resterande delen av matchen saknar puls och spelet är väldigt öppet. Östansbo har tappat tron helt och SGoIF upplevs nu spela med fokus på att göra fler mål snarare än att fokusera på att hitta spelet. En match som denna - och med det rådande resultatet - hinner det inte göra någon större skada. Men mot bättre och mer motiverade lag straffar det sig. ÖIS reducerar förvisso till 4-2 i minut 67, men mer nerv än så blir det inte i matchen. Bara 2 minuter senare får Laudon en knuff i ryggen inne i motståndarnas straffområde. Damberg gör inga misstag från 11 meter - 5-2. I minut 79 spelar Laudon in till Damberg som sätter 6-2 och i 82:a minuten spelar Laudon fram till Mattias Öhlund som sätter matchens sista mål - 7-2.

SGoIF tar till slut hem 3 säkra poäng, men prestationen i sig var endast godkänd, inte mer. Det är många stunder lojt och otroligt tyst på planen. Möjligtivis berodde den mediokra insatsen på att laget kände att det var 3 pinnar som bara skulle tas och att det därför aldrig spreds nån riktig osäkerhet över om det även skulle bli så. I de tighta matcherna är laget medvetna om att allt annat än ett maxat fokus renderar i poängtapp, men just mot Östansbo spreds kanske en känsla av att det där maxade fokuset inte behövdes - att det skulle gå vägen ändå. I detta fallet visade det sig "tyvärr" stämma, men en sådan inställning kan straffa sig även mot på papperet svagare lag. Lyckligtvis föll det väl ut denna gång, men viktigt att ta lärdom och ha insikt om att laget måste ta sig i kragen i varje match framledes - oavsett motståndarnas position i tabellen.

3 poäng, men borta mot Swesom FC på lördag (Maservallen, kl 15) är det på tårna från start till mål som gäller!